ANALÝZA: Kandidátku podalo 17 subjektů, na mandát dosáhne nejvýše 5

ANALÝZA: Kandidátku podalo 17 subjektů, na mandát dosáhne nejvýše 5

Do úterních 16 hodin měly na Krajský úřad Královéhradeckého kraje podat svoji kandidátku strany a hnutí pro volby do Poslanecké sněmovny. V našem kraji tak učinilo 17 subjektů, což je o sedm méně než před čtyřmi roky. Jaké jsou jejich šance?

Na nižším počtu subjektů se pochopitelně podepsala skutečnost, že do voleb jdou dvě významné koalice (Piráti+STAN a ODS+KDU-ČSL+TOP 09), jejichž součásti minule kandidovaly samostatně.

Zatímco před čtyři lety v kraji dominantně zvítězilo hnutí ANO a získalo 5 z 11 mandátů, letos to tak jednoznačné nebude. Předpokládám, že ANO v Královéhradeckém kraji ani nezvítězí. Čelo její kandidátky obsadili lidé, kteří už ve sněmovně zasedají, ale nic světoborného za poslední čtyři roky nepředvedli. Navíc lídr kandidátky – ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová – není příliš úspěšným členem vlády, vršila řadu chyb a vše podtrhla svým krokem, kdy na konci června navrhla, aby lidem, které na jižní Moravě postihlo tornádo a měli svůj majetek pojištěn, byl krácena státní finanční pomoc.

Očekávám, že v kraji zvítězí kandidátka SPOLU, která naváže na vítězství ODS v loňských krajských volbách. Kandidátku vede zkušený a oblíbený starosta Trutnova Ivan Adamec, kterému sekunduje bývalý předseda KDU-ČSL, který bude sbírat hlasy především ve venkovských oblastech Rychnovska a Náchodska. Její vítězství však bude velice těsné.

Třetím silným hráčem voleb v našem kraji bude koalice Pirátů a STAN. Tato koalice bude těžit z toho, že celostátně se veze na vlně popularity, nicméně pro voliče v kraji jsou mnozí kandidáti velkou neznámou. Kandidátku vede Martin Jiránek a hned za ním stojí známá tvář z Nové Paky Josef Cogan. Za černé koně této kandidátky považuji bývalého primátora Hradce Králové Martina Dvořáka a starostku Mladých Buků Lucii Potůčkovou, která na sebe nedávno upozornila, když odmítla návštěvu ministryň Aleny Schillerové a Kláry Dostálové do své obce.

Dle mého soudu získají SPOLU, ANO a Piráti+STAN 9 či dokonce 10 mandátů z předpokládaných rozdělovaných 11 křesel. (Při zisku 9 křesel dohromady pro zmíněné subjekty očekávám, že všechny tři strany získají po třech mandátech.) Neočekávám, že se do sněmovny z kraje prosadí ČSSD a na hraně to bude mít KSČM, která pokračuje ve svém politickém propadu a jako takřka koaliční strana Babišovy druhé vlády nepředvedla vůbec nic a ze svých slibů voličům také nic neprosadila. Naopak za takřka jisté považuji, že mandát z kraje si do Prahy odnese SPD. Ostatní strany se významněji neprosadí.

Úprava volebního systému nic nezmění na tom, že pro zisk prvního mandátu (tzv. přirozený práh) bude muset volební subjekt získat alespoň 7 až 8 procent hlasů. Vzhledem k tomu, že v kraji očekávám zisk poslaneckých křesel u 4 nebo maximálně 5 subjektů, lze předpokládat i propad nemalého množství hlasů.

Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Ilustrační foto: Miloš Šálek

https://vrchlabinky.cz/volby/analyza-kandidatku-podalo-17-subjektu-na-mandat-dosahne-nejvyse-5/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *