Masakr v Buče? Odporné a zrůdné, přijdou tvrdší sankce, říká náměstek Lipavského Dvořák

Masakr v Buče? Odporné a zrůdné, přijdou tvrdší sankce, říká náměstek Lipavského Dvořák

Autor: Pavlína Horáková

Celé video si můžete pustit na odkazu níže:

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-epicentrum/708762/masakr-v-buce-odporne-a-zrudne-prijdou-tvrdsi-sankce-rika-namestek-lipavskeho-dvorak.html

Bezvládná těla nevinných civilistů, mnohá se stopami mučení a mezi nimi i děti – celkem přes 300 mrtvých. Svět je šokován barbarským masakrem, který se odehrál ve městě Buča nedaleko Kyjeva. Volodymyr Zelenskyj vyzývá Evropu k zpřísnění sankcí proti Rusku. Do Buči dokonce pozval bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby viděli „výsledky své zdrženlivé politiky vůči Putinovi“. Nejen o těchto tématech hovořil v dnešním Epicentru bývalý velvyslanec v Kuvajtu a současný náměstek ministra zahraničních věcí Martin Dvořák.

Buča a „strašidelné obrázky“, který o víkendu obletěly svět, připoutaly opět značnou pozornost k hrůzám války na Ukrajině. Jenže vyvstává otázka, jak reagovat na ruské činy dál? „Ano, já si taky připadám, že jsem vlastně bezmocný, že toho děláme málo, na druhou stranu neumím mnoho dalších věcí, pokud chceme vyloučit přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem a zahájení třetí světové války,“ uvedl náměstek Dvořák.

Podle něj určitě nastane další přitvrzení sankcí. „V EU byl připraven další sankční balíček, který byl podle mého názoru poněkud krotký, vlastně jenom ucpával díry v těch sankcích, ale Buča to restartovala. Teď přijde pátý a po něm šestý balíček, které budou mnohem silnější,“ poznamenal.

Buča podle náměstka na ministerstvu zahraničí může být svým způsobem zlomovým momentem. „Ruský styl válčení je takový odjakživa. Vytvářejí tlak, hrůzu a pocit, že lidský život nemá cenu. Likvidují tak celou zemi, ne jen strategické cíle a doufají, že se jim tak celá země poddá,“ uvedl Dvořák k masakru v Buče.

Podle Dvořáka ale Putina reakce Ukrajinců překvapila a nyní je to spíše tak, že čím brutálnější útoky Rusko předvádí, tím větší je odvaha a odhodlání Ukrajiny.

„To co sledujeme na našich obrazovkách je něco, co jsem si ani já v poválečné Jugoslávii a Iráku nedokázal představit. To je něco tak odporného, zrůdného a pro naši generaci je to první kontakt s něčím takto zrůdným, takže to v tuto chvíli ani ještě nedokážeme zpracovat,“ podotkl.

V další části pořadu zmínil, že zrůdnosti, které byly odhaleny osvobozením měst, nejspíše zasáhly i některé ruské diplomaty. „Jak jsme snad ani nedoufali, někteří ruští diplomaté na to reagují. Pan velvyslanec Zmejevský mezi nimi nebyl, ale někteří ruští diplomaté reagovali, reagovali dokonce i vůči našim spojencům. Pro mě osobně je ta reakce mnohem silnější, mnohem intenzivnější a mnohem pozitivnější, než jsem si uměl představit,“ poznamenal Dvořák s tím, že „přeci jenom stále mezi nimi ještě slušní lidé jsou a možná i ta Buča přes víkend a ty strašidelné obrázky… že se mezi některými z našich ruských diplomatických kolegů pohnulo svědomí, doufejme“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *