Jihlava oslavila 20 let v EU unikátní výstavou na náměstí

Jihlava oslavila 20 let v EU unikátní výstavou na náměstí

Symbolicky 1. května 2024, tedy na den přesně 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie, se na jihlavském Masarykově náměstí uskutečnily oslavy výročí, na kterých se společně s Krajem Vysočina a statutárním městem Jihlava podílelo i Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava spolu se Zastoupením Evropské komise v České republice.

Při příležitosti výročí dvacetiletého členství ČR v EU vznikla unikátní výstava prezentující symboly EU, proces vzniku a rozšiřování a také evropské instituce a jejich roli v legislativním procesu. Výstava prezentuje vybrané projekty z Kraje Vysočina, které byly za dobu členství realizovány díky pomoci evropských fondů.

V rámci svátečního odpoledne měla bezmála tisícovka návštěvníků možnost detailně se seznámit s chodem EU, aktuálními tématy a pochopitelně i významem blížících se voleb do Evropského parlamentu, které se v ČR uskuteční ve dnech 7. a 8. června. Menší děti měly možnost díky velkému puzzle poskládat mapu Evropy, starší pak soutěžily o ceny v zábavném kvízu. Vše probíhalo na stánku Eurocentra EUROPE DIRECT Jihlava, který dále doplňovaly stánky Kraje Vysočina, statutárního města Jihlavy, Brány Jihlavy a dalších partnerů.

Celé odpoledne návštěvníkům zpříjemnily dva koncerty skupin Bee Band a Poetika, na pódiu proběhlo taktéž krájení narozeninového dortu, čehož se ujali hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, náměstkyně hejtmana Hana Hajnová, primátor statutárního města Jihlavy Petr Ryška a náměstek primátora Radek Popelka. Všichni zmínění také vyzdvihli význam členství ČR v EU a vyjádřili v této souvislosti svá přání do budoucna.

Oslavy s doprovodným programem sice proběhly v rámci jednoho dne, výstava o EU a vybraných podpořených projektech však bude návštěvníkům k dispozici na Masarykově náměstí v Jihlavě i v následujících týdnech.

Autor: Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava