Martin Dvořák a Radek Vondráček v Partii Terezie Tománkové

Martin Dvořák a Radek Vondráček v Partii Terezie Tománkové

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se chová arogantně. Měla by jednat s opozicí, té neprojde ani jeden pozměňovací návrh. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS si na to stěžoval místopředseda ANO Radek Vondráček. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) pro změnu kritizoval obstrukční způsoby ze strany opozice na půdě Sněmovny.

Vondráčkovi vadí, že se vláda s opozicí vůbec nebaví na možných změnách u konsolidačního balíčku. „Jestli chcete ve Sněmovně fungovat, musíte konečně sestoupit z té arogance 108 a bavit se s opozicí,“ řekl Vondráček Dvořákovi s odkazem na většinu vládnoucí koalice v dolní komoře Parlamentu.

K tématuBývalý předseda Poslanecké sněmovny doplnil, že tímto tempem „ani jeden opoziční pozměňovací návrh nemá šanci projít“.

Dvořák naopak kritizoval obstrukční způsoby opozice. „Zahájení programu schůze trvalo při prvním čtení 27 hodin a nebylo tam o programu, balíčku a opatřeních ani slůvko. Jenom propaganda,“ zdůraznil ministr.

Dodal, že obstrukce jsou legitimním nástrojem opozice, je nicméně nutné co nejdříve nalézt shodu ohledně konsolidačního balíčku: „Jestliže potřebujeme téhle zemi pomoci konsolidačním balíčkem, bylo by dobré, abychom se na něm co nejrychleji shodli a mohl začít platit, protože nebude-li konsolidační balíček, nebude možno schválit ani rozpočet. A jestliže nebudeme mít rozpočet, budeme mít nějaké provizorium.“

Kdyby se podle něj „dál oddalovaly ozdravné kúry, bude to ještě horší“. „Pokud chtějí pomoct této zemi, měli by hledat kompromis a cestu, jak to co nejrychleji schválit a uvést do provozu,“ řekl Dvořák na konto opozice.

Je kampaň vnitra propagandou vlády?

Vondráček mimo jiné dodal, že chce na půdě Poslanecké sněmovny také řešit kampaň ministerstva vnitra, která má poukazovat na kroky vlády třeba v oblasti elektronizace daňových přiznání. Ta má vyjít celkem na 42 milionů korun. Podle místopředsedy ANO jde o „vládní propagandu“.

„Jestliže pan ministr říká, že to je jakýsi problém, tak já říkám, že to je sakra problém, protože za peníze daňových poplatníků, za moje peníze a peníze mé rodiny, se bude propagovat tato vláda,“ kritizoval Vondráček. Podle jeho mínění by kroky vlády měli přímo vysvětlovat ministři.

Dvořák oponoval, že o propagandu nejde. „Informace, že zavedení datových schránek přináší nějaké výhody, je informací, kterou poskytovat musíme a máme,“ zmínil mimo jiné ve vysílání CNN Prima NEWS ministr.

Celý rozhovor shlédnete zde: https://cnn.iprima.cz/porady/partie/25062023-martin-dvorak-radek-vondracek

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/ostra-hadka-ve-studiu-sestupte-ve-snemovne-z-arogance-108-pustil-se-vondracek-do-dvoraka-413081