Přesně před 30 lety se stal Martin Dvořák prvním primátorem Hradce Králové

Přesně před 30 lety se stal Martin Dvořák prvním primátorem Hradce Králové

čtvrtek, 10. prosince 2020, 11:15

10. prosince 1990 si nově zvolené zastupitelstvo v Hradci Králové zvolilo prvního primátora Hradce Králové. Stále se jim Martin Dvořák (ODA). V primátorském křesle krajské metropole působil až do roku 1998.

Martin Dvořák se narodil v Praze odkud se přestěhoval do sousedních Pardubic. Martina Dvořáka si místní mohou pamatovat jako člověka, který odmítal vstoupit do komunistické strany. Od roku 1988 se naopak účastnil většiny akcí zaměřené proti komunistickému režimu.

V září 1998 se stal primátorem Hradce Králové, kde svojí funkci o čtyři roky později opět obhájil. Odvolán byl až v roce 1998. Do zastupitelstva se ještě vrátil. V roce 2010 byl zvolen zastupitelem, když vedl kandidátku strany Volba pro město. Na svoji funkci rezignoval v roce 2012.

Dodnes se na post starosty ani primátora nedostala žena

Prvním starostou v Hradci Králové se stal 28. května 1851 Ignác Jan Lhotský. Ten byl mezi místními oblíbeny natolik, že svůj mandát obhájil i ve druhém volebním období. Jeho cílem bylo zbourat městské hradby, které v té době bránili rozvoji města. To se mu však nepovedlo. Pravděpodobně by svůj post obhájil i po třetí, avšak nedovolil mu to zdravotní stav. Zemřel 2. května 1883 v Hradci Králové.

Až do roku 1989 se v Hradci Králové vystřídalo 18 starostů. Zajímavostí je, že ani jeden z nich nebyla žena. Žádná z kandidátek neobhájila ani post primátora. Dodnes tak byli lídři krajské metropole pouze muži.  Posledním starostou Hradce Králové byl v roce 1989 Josef Zadrobílek. Od té doby se každé čtyři roky volí nové zastupitelstvo v čele s primátorem města.

Autoři redakce | Foto Twitter: Martin Dvořák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *