Martin Dvořák: Koalice Starostů s Piráty je naplněním požadavku občanské společnosti

Martin Dvořák: Koalice Starostů s Piráty je naplněním požadavku občanské společnosti

„Spojit síly politických stran a změnit konečně politickou mapu Česka je společným cílem aktivních občanů, kteří projevovali svoji nespokojenost na Letné i jinde, a politických stran, které vyslyšely jejich volání po jednotně v odporu proti zneužívání moci v naší zemi,“ říká bývalý primátor Hradce Králové a diplomat Martin Dvořák, který v říjnových parlamentních volbách kandiduje na pátém místě za koalici Piráti a Starostové v Královéhradeckém kraji.

Martin Dvořák: Koalice Starostů s Piráty je naplněním požadavku občanské společnosti

V listopadu 2019 se nějakých 300 tisíc lidí sešlo na Letné, kde vyvrcholila série občanských protestů proti monstróznímu konfliktu zájmů a narůstajícímu zneužívání moci ze strany současného premiéra. V jejím průběhu opakovaně zazněl naléhavý apel na předsedy 5 demokratických opozičních stran, aby se jejich strany spojily a tím zvýšily šanci na to, že nenasytný oligarcha bude ve volbách poražen. Od té doby uběhly necelé 2 roky.

Během nich jsme museli čelit například pandemické hrozbě. Ta ukázala hlubokou neschopnost současné vlády řešit skutečné problémy. Její chaotické a nekoncepční kroky stály život tisíce lidí. Nemuseli zemřít, pokud by vláda fungovala správně a profesionálně a neřešila jen průzkumy veřejného mínění. Byli jsme také svědky největší ekologické havárie v dějinách Česka. I po roce od chvíle, kdy uhynulo 40 tun ryb v řece Bečvě, zůstává oficiálně utajen viník této katastrofy. Tím jen sílí podezření, že státní orgány, které měly její příčinu vyšetřit, záměrně zakrývaly stopy vedoucí k firmě Deza z holdingu Agrofertu. V každé normálně fungující demokratické zemi by ministr životní prostředí musel v takové situaci už dávno rezignovat. Ale my už zřejmě standardní demokracií nejsme. Dotvrzuje to i nekonečné protahování vyšetřování dotačního podvodu v Čapím hnízdě a dalších kriminálních činů spojených se jménem Andreje Babiše (únos syna na Krym, falešné reklamy zakrývající daňové podvody atd.). V neposlední řadě se za ty 2 roky jen potvrdilo podezření, že předseda české vlády neoprávněně čerpá miliardové dotace na podnikání firem, kterých se zbavil jen formálně, ale dál je ovládá. Státní správa ovšem nepracuje ve prospěch České republiky, ale hájí zájmy Agrofertu. Až do roztrhání těla…

Je tedy zjevné, že důvodů, proč spojit síly politických stran a usilovat společně o zásadní změnu politické mapy Česka, rozhodně neubylo. Ba přesně naopak, jsou stále naléhavější. A přesto dnes, když se dennodenně na ulicích setkávám s lidmi a debatuju s nimi o politice a o volbách, slyším občas větu „Já bych Tě/Vás volil, ale nebudu, protože jste se spojili s Piráty.“ Musím se přiznat, že opravdu moc nerozumím téhle konstrukci. Spojili jsem se přesně tak, jak si to přálo obrovské množství lidí, nespokojených s narůstajícím ohrožením demokracie v naší zemi. Nebylo to lehké, museli jsme hledat kompromisy a společná řešení. Našli jsme je. Máme nejpropracovanější program, jaký jsem za 30 let od roku 89 ještě nikdy u nikoho neviděl. A podle všech kritérií a analýz je to program moderní středové strany. Žádný neomarxismus, ale program pro 21. století a jeho výzvy. V tištěné úplné podobě by měl skoro 900 stran. To jistě nikdo číst nebude, ale pro nás kandidáty koalice je to velmi užitečný zdroj informací do předvolebních debat, ať už je teď vedeme na ulicích s Vámi občany anebo třeba někde v aulách a přednáškových sálech s našimi politickými rivaly. Kdybyste si chtěli Vy sami najít v našem volebním programu přesně ty pasáže, které zajímají právě Vás, zkuste nahlédnout na www.piratiastarostove.cz/program. Je to uživatelsky velmi příjemné, přesně takové, jaké by měly být i budoucí aplikace poskytované občanům státní správou (ale zatím bohužel nejsou).

Máme také zásobárnu kvalitních lidí do parlamentních lavic i do řady funkcí, které bude potřeba naplnit, máme-li program realizovat. Jsou mezi nimi mladí, kvalitně vzdělaní a připravení mladí mužové i ženy, kteří přinášejí ENERGII. A jsou mezi nimi i lidé „obouchaní“ komunální politikou, kteří dělají tu nejzákladnější školu politiky ve svých obcích a uspěli pod přísným dohledem svých sousedů. Nekradou, nedávají laciné sliby, pracují poctivě pro svoji obec a její občany. A mají potřebnou ZKUŠENOST.

Až půjdete 8. či 9. října do volební místnosti, vzpomeňte si prosím na ten nejsilnější vzkaz, který vyslala občanské společnost poltickým stranám pro volby v roce 2021. Politici tohle docela nelehké zadání splnili a spojili se k dosažení společného cíle. Teď je řada na Vás voličích, abyste u voleb stvrdili, že společně můžeme vrátit naší zemi budoucnost, jakou si společně přejeme.  

Martin Dvořák, velvyslanec, první svobodně zvolený primátor Hradce Králové a kandidát č. 5 koalice Piráti a Starostové v Královéhradeckém kraji

Autor: Tomáš Pergl

https://www.starostove-nezavisli.cz/info-a-media/komentare/martin-dvorak-koalice-starostu-s-piraty-je-naplnenim-pozadavku-obcanske-spolecnosti?fbclid=IwAR3YHEE4EhC0mWQ_3pQEFEltkk9l73iicE3jdkMI_Q2MbqO2DUMHpZJg6_E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *